Kjennetegn

Tangstikling (Spinachia spinachia) er en avlang fisk som minner om en krysning mellom nålefisk og en gullfisk. Den har femten pigger på ryggen, en svært tynn halerot, vifteformede finner og en avlang snute med en liten underbitt munn i enden. Et brunt bånd går fra munnpartiet til brystfinnen. Farge varierer etter omgivelsene, ofte grønnlige eller brunlige.

Størrelse

20 cm.

Levested

Tangstikling lever langs norskekysten opp til Trondheimsfjorden. Blant tang, tare og ålegress står den gjerne helt stille. Gjerne brakkvann.

Slik lever den

Hannen bygger reir i tangen ved bruk av en tråd som den skiller ut fra nyrene for å lime sammen algetråder. De er monogame og har bare én livspartner. Hannen har en egen parringdans som gjør at hunnene lokkes mot reiret. I reiret legger hun 150-200 egg og dør kort tid etter eggleggingen. Hannen passer på at eggene får friskt vann og beskyttelse i 4-5 uker før også hannen dør. Ungene kjønnsmodnes raskt og kan formere seg sommeren etter. De blir ca bare 1 ½ år.  De spiser umodne fisk, tanglopper, børstemark og småreker. Tangstiklingen spises av større fisker og har pigger på ryggen som heves når de blir angripet. Slik kan de få fisken til å spytte dem ut. 

Forvekslingsarter

Skilles fra andre arter ved at den har 14-17 frittstående pigger foran ryggfinnen. 

Registrer art